Jak zrobić miskę do smoothie
2 kwi 2022 - Przepisy i gotowanie
5 października 2024 14:43
Bez względu na to, jak definiujesz styl życia oparty na roślinach i czy lubisz jajka, czy nie, warto wiedzieć, jak kupować jajka i czytać etykiety.
Jajka są doskonałym źródłem białka, tłuszczu, minerałów i smakują wyśmienicie, gdy pochodzą od szczęśliwych, kochanych kurczaków!
Jest jednak kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć o kupowaniu lub znajdowaniu jajek do spożycia zgodnie z filozofią żywieniową Nutrition Stripped, którą chcę przedstawić w jak najbardziej szczegółowy sposób, abyś jako konsument wiedział dokładnie, co otrzymujesz. Istnieje wiele żargonu związanego z jajami i sposobem ich produkcji, więc wyjaśniam, co tak naprawdę oznaczają najpopularniejsze etykiety. Zawsze przede wszystkim zalecam kupowanie jajek i wszystkich białek zwierzęcych (jeśli je spożywasz) od lokalnego rolnika lub kogoś, kogo znasz. Szczęśliwe kury = szczęśliwe jajka.
Jeśli jaja są oznaczone jako ekologiczne, ptaki nie żyją w klatkach, ale nadal żyją w stodołach i muszą mieć dostęp do świeżego powietrza, chociaż ilość, czas trwania i jakość dostępu do świeżego powietrza są nieokreślone. Kurczaki są karmione organiczną, całkowicie wegetariańską dietą wolną od antybiotyków i pestycydów, zgodnie z wymogami Narodowego Programu Organicznego Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, ale nie wiemy, w jaki sposób kurczaki były traktowane, ile słońca otrzymywały ani na co mogły być narażone.
Nie odnosi się to do sposobu traktowania kurczaka - zamiast tego oznacza, że kury są karmione dietą zawierającą wyłącznie składniki niemodyfikowane genetycznie, takie jak soja, kukurydza i pszenica. Nie oznacza to, że żywność jest organiczna.
To, czym karmione są kurczaki, nie zawiera żadnych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, ale nie określa, czym karmione są kury. W naturze, gdy kurczaki swobodnie wędrują i karmią się same, w rzeczywistości jedzą robaki, larwy itp. Można przypuszczać, że ta etykieta często oznacza, że kurczaki nie spędzają czasu na zewnątrz na naturalnym żerowaniu.
Etykieta regulowana przez USDA, która oznacza, że kurczaki mogą swobodnie poruszać się w budynku/kurniku i mają nieograniczony dostęp do żywności i świeżej wody. Jednak nadal nie ma wymagań dotyczących przestrzeni ani czasu określonego dla dostępu na zewnątrz. Jeśli są one również oznaczone jako humanitarne, kurczaki muszą mieć określoną powierzchnię na kurczaka, wystarczająco dużo miejsca na kąpiel w kurzu (naturalne zachowanie), grzędy dla ptaków do odpoczynku i bardzo niski poziom amoniaku (który jest mierzony).
Technicznie rzecz biorąc, nie istnieją żadne regulowane przez rząd standardy dotyczące oznaczania jaj jako "z wolnego wybiegu". Zazwyczaj kury z wolnego wybiegu nie są trzymane w klatkach, ale mieszkają w kurnikach i mają pewien stopień dostępu do świeżego powietrza, ale ponieważ nie jest to zdefiniowane, nie wiemy, ile ekspozycji na słońce lub na zewnątrz otrzymują ani jak długo. Kurczaki mogą angażować się w naturalne zachowania, takie jak gniazdowanie i żerowanie, ponieważ nie żyją w klatkach, ale inne zachowania i ich traktowanie nie są zdefiniowane. W przypadku tej etykiety nie jest wymagany audyt strony trzeciej. Free-range jest również znane jako Free Roaming.
Może to być etykieta najbardziej kojarzona z "wiejskim" życiem, ale nie jest regulowana przez USDA, a traktowanie i zachowania nie są zdefiniowane. Hodowane na pastwiskach mogą być również oznaczone jako Certified Humane (standard przyjęty również przez Animal Welfare), gdzie kurczaki muszą mieć zapewnione 108 stóp kwadratowych na ptaka. Zasadniczo kurczaki mają wystarczająco dużo miejsca do wędrowania, co nie tylko poprawia ich samopoczucie, ale także utrzymuje ziemię/środowisko w lepszym stanie ze względu na rotację stada. Niewiele jaj jest oznaczonych zarówno jako pochodzące z pastwisk, jak i certyfikowane jako humanitarne.
Ta kwestia również nie jest regulowana przez USDA. Oprócz Humane Farm Animal Care, która działa pod pieczęcią Certified Humane i dba o zwierzęta hodowlane i produkcję żywności (tutaj można zobaczyć pełną listę odbiorców, którzy muszą być corocznie poddawani ponownej ocenie), istnieje również Animal Welfare Approved, która koncentruje się na mniejszych dostawcach (rolnicy nie mogą mieć stada liczącego więcej niż 500 ptaków). Mniejsze stada są zwykle postrzegane jako bardziej pozytywne warunki życia.
W dzisiejszych czasach wszystko wydaje się być oznaczone jako "naturalne" do tego stopnia, że etykieta naturalna nic nie znaczy. USDA definiuje "naturalny" jako wszystko, co jest minimalnie przetworzone i nie zawiera sztucznych składników. Jeśli chodzi o jaja, etykieta "naturalne" nie ma nic wspólnego z przestrzenią i wymaganiami dotyczącymi życia, zachowaniem i traktowaniem kurczaka (lub zwierzęcia).
Jajka zawierają już zdrowe tłuszcze w żółtku, ale nie są szczególnie bogate w kwasy omega-3. Jest to wzbogacane poprzez dodanie do diety kurczaka pokarmów bogatych w kwasy omega-3 (najprawdopodobniej w postaci lnu, alg lub oleju rybnego).
Jest to oczywiste. Przepisy federalne nigdy nie zezwalały na stosowanie hormonów u drobiu (lub kóz i świń), więc ta etykieta jest w zasadzie chwytem marketingowym. Zamiast tego szukaj jaj z etykietą informującą o braku antybiotyków.
Tak jak ty i ja mamy różne odcienie i kolory skóry, to samo dotyczy kurczaków. Etykietowanie lub marketing jaj białych i brązowych nie ma żadnego wpływu na ich wartość odżywczą. Różnica w kolorze jest po prostu oparta na matce kurczaka.
Ponownie, jeśli nie uwzględniasz jajek w swojej diecie, to ten post prawdopodobnie nie jest dla Ciebie. Jeśli jednak szukasz jajek do pieczonych potraw lub w celu dodania białka i objętości do jedzenia, to moim zaleceniem jest kupowanie jaj, które są produkowane w sposób humanitarny i są organiczne, bez GMO i wolne od antybiotyków. Idealnie byłoby, gdyby jaja posiadały jeden z powyższych certyfikatów, a w najlepszym przypadku, gdybyś znał faktyczną farmę i rolnika, który je wyprodukował.
© Copyright 2000kcal.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.
Komentarze (0)