Najnowsze wiadomości

5 października 2024 14:13

Jak czerpać więcej radości z kuchni



Chcesz bardziej cieszyć się swoją kuchnią? Oto, jak zakochać się w swojej kuchni i polubić spędzanie w niej czasu.

Jedzenie ma moc - odżywia, napędza, pociesza, łączy i leczy - i kiedy tak o nim myślimy, łatwo się zgodzić, że warto poświęcić czas i energię, aby jeść to, co dobre. Ale kto lubi spędzać czas na gotowaniu, gdy nienawidzi swojej kuchni? Kto chciałby harować w kuchni, która go stresuje? Ponieważ gotowanie i jedzenie w domu jest formą inwestowania w siebie i swoje zdrowie, jest łatwiejsze - i przyjemniejsze - gdy odbywa się w miejscu, w którym lubisz przebywać.

Nauczenie się czerpania większej przyjemności z kuchni nie musi wiązać się z koniecznością zakupu nowych, wymyślnych urządzeń czy gruntownego remontu. Zamiast tego zdecyduj, jakie czynności i uczucia chcesz wykonywać w tym pomieszczeniu, a następnie dokonaj w nim zmian!

6 wskazówek i trików, które pomogą Ci bardziej cieszyć się kuchnią

1. Spraw, by była funkcjonalna

Stworzenie funkcjonalnej kuchni powinno być Twoim głównym priorytetem. Kiedy kuchnia "działa", zapewnia szybki dostęp do składników, przechowuje zapasy zdrowej żywności i sprawia, że gotowanie w domu jest przyjemne i łatwe!

Wymyślenie systemu organizacji, który sprawdzi się w Twoim przypadku, jest koniecznością, a przechowywanie produktów we właściwym miejscu i dobrze oznakowanych znacznie ułatwi Ci życie. Ja używam jednolitych słoików i kanistrów, wszystkie są oznakowane i wyeksponowane w zasięgu wzroku. Całą wycieczkę po spiżarni możesz zobaczyć tutaj.

Jeśli dużo gotujesz, oznacza to również, że dużo sprzątasz! Zlewozmywak i miejsce do sprzątania powinny być tak funkcjonalne, jak to tylko możliwe, aby ułatwić Ci proces gotowania, jeśli sprzątasz na bieżąco. Uwielbiam ten duet miedzianego zlewu i baterii od Signature Hardware, który sprawia, że kuchnia wygląda pięknie, ale przede wszystkim daje mi dużo miejsca na sprzątanie brudnych naczyń po gotowaniu.

Ponadto w pralni mamy jeszcze jeden zlew gospodarczy, w którym zmywam brud z warzyw i produktów przyniesionych z ogrodu i szklarni. Utrzymywanie przestrzeni w czystości i porządku na bieżąco sprawia, że gotowanie i kuchnia stają się o wiele przyjemniejsze.

2. Upiększaj ją

Skłamałabym, gdybym powiedziała, że funkcjonalna kuchnia to wszystko, czego potrzebuję, by zachwycić się gotowaniem - lubię też, gdy jest to czyste, piękne pomieszczenie.

  • Skoncentruj się na oświetleniu; w miarę możliwości korzystaj z naturalnego światła, a w razie potrzeby zastosuj oświetlenie podszafkowe lub wpuszczane.
  • Pomyśl o spójności; znajdź jednolite słoiki, kanistry i pojemniki, aby uporządkować podobne przedmioty w odpowiednim stylu. Wszystkie moje ulubione pojemniki spodobały mi się podczas mojej wycieczki po spiżarni.
  • Wprowadź do mieszanki rośliny! Przyjaciele w doniczkach pomagają oczyścić powietrze i rozprzestrzeniają dobre wibracje - a przy tym ładnie wyglądają.
  • Wyeksponuj świeże kwiaty, kiedy tylko możesz. Kto nie kocha kwiatów i zieleni? Bukiet lub wiązanka to zawsze świetny sposób, aby wprowadzić do wnętrza to, co na zewnątrz, a kolorowe akcenty dodają pomieszczeniu ciepła i zachęcają do przebywania w nim.

3. Utrzymuj porządek

Jak już wspomniałam przy okazji zwiedzania mojej spiżarni, bardzo poważnie podchodzę do organizacji w kuchni. Nie jest ona jednak przeznaczona tylko dla osobowości typu A; każdy może skorzystać z uporządkowanej przestrzeni, z której korzysta na co dzień.

Oto kilka szybkich, dodatkowych wskazówek, jak utrzymać porządek i organizację:

  1. Używaj tacek w szufladach - nie tylko w szufladzie na sztućce! Używam tych bambusowych tacek do przechowywania trudnych do zorganizowania przedmiotów, takich jak torebki z herbatą.
  2. Użyj podstawki pod książkę kucharską, aby podeprzeć aktualny przepis, który testujesz w danym tygodniu. Dzięki wypustkom książka będzie trzymała się w górze i będzie otwarta na właściwej stronie, podczas gdy Ty będziesz miała ręce pełne bałaganu podczas gotowania.
  3. Znajdź dobry system do suszenia naczyń. Uwielbiam mój ociekacz na naczynia, który mieści się w zlewie, ponieważ nie zajmuje cennej przestrzeni na blacie. Oto podobne rozwiązanie.

4. Zastanów się nad układem

Poza tym, że przestrzeń wygląda jak feng-shui, jej układ ma ogromne znaczenie dla przepływu i łatwości użytkowania podczas gotowania. Zastanów się, gdzie umieścisz najczęściej używane przedmioty, i pomyśl, gdzie najlepiej będzie umieścić szklanki do napojów, talerze i sztućce. Zadaj sobie pytanie, czy możesz wykorzystać tę przestrzeń w bardziej inteligentny sposób - i odpowiednio ją dostosować. Może to być tak proste, jak przestawienie kilku szafek!

Ja zawsze lubię mieć wystarczająco dużo miejsca na blacie, aby mieć wydzieloną "stację do siekania" - przekonałam się, że ma to dla mnie duże znaczenie w dniu gotowania w partiach.

PIN IT

5. Zaopatrz ją!

Świeżo zaopatrzona kuchnia to natychmiastowy sposób, by pokochać swoją przestrzeń - nikt temu nie zaprzeczy! Od podstawowych produktów w spiżarni po aktualizacje w szafkach na przyprawy, świeże produkty i moje ulubione przekąski - łupy z zakupów zawsze wywołują uśmiech na mojej twarzy. Nie wiesz, w co się zaopatrzyć? Mamy dla Ciebie radę.

6. Zaplanuj swoje posiłki - nawet te "911".

Cel końcowy? Stworzyć kuchnię, która będzie pracować dla ciebie, a to dotyczy także tych chwil, kiedy jesteś zmęczony, spieszysz się lub nie masz ochoty na przygotowanie nowego posiłku. Wtedy właśnie w grę wchodzi planowanie posiłków - przygotowywanie składników i komponentów posiłków z wyprzedzeniem, aby następnie połączyć je w całość w dniu przygotowania, skraca czas, zmniejsza energię i stres.

Planowanie posiłków i resztek z wyprzedzeniem pozwala utrzymać w kuchni najwyższą i najszczęśliwszą częstotliwość pracy. Nie zgadzasz się z tym?

Redakcja "2000kcal"

Komentarze (0)