Najnowsze wiadomości

30 listopada 2023 3:01

Zaprzyjaźnij się z roślinami



Jako zarejestrowany dietetyk, który pisze o żywności i żywieniu, nieustannie analizuję badania naukowe - i nie trzeba długo czekać, aby zdać sobie sprawę, że coraz więcej dowodów przemawia za tym, że dieta roślinna jest najzdrowszym sposobem odżywiania na naszej planecie. W mojej książce Dieta roślinna można przeczytać o przytłaczającej liczbie dowodów naukowych potwierdzających ten trend żywieniowy.

W miarę jak ludzie dowiadują się coraz więcej o współczesnych metodach hodowli zwierząt oraz o tym, jak typowa amerykańska dieta wpływa na nasze zdrowie, dieta roślinna zyskuje coraz większą popularność. Wiąże się ona z ruchem na rzecz spożywania większej ilości lokalnie uprawianych owoców i warzyw oraz rosnącym zainteresowaniem targowiskami rolnymi i rolnictwem wspieranym przez społeczność.

Ludzie zaczynają zadawać pytania na temat jedzenia na talerzu, takie jak: "Jak ono wyrosło? "Czy przy jego uprawie stosowano pestycydy? "Czy pracownikom płacono godziwe wynagrodzenie? "Czy zwierzęta były traktowane w sposób humanitarny? "W jakim stopniu żywność jest przetwarzana? "Jak długą drogę przebyło, aby dotrzeć do Ciebie? - i te pytania to dobra rzecz.

Dzięki nim ludzie zaczynają rozmawiać i zastanawiać się nad naszymi typowo amerykańskimi, uwielbiającymi mięso sposobami postępowania. W Stanach Zjednoczonych spożywamy mięso ponad trzykrotnie częściej niż wynosi średnia światowa. Ale o co tyle szumu wokół jedzenia tak dużej ilości mięsa? Cóż, wygląda na to, że dieta wysokomięsna - zwłaszcza czerwona i przetworzona - może powodować problemy zdrowotne w przyszłości.

Nie zapominajmy też o Matce Ziemi. Jedząc mniej zwierząt, można znacznie zmniejszyć emisję dwutlenku węgla. Zjedzenie jednego lub dwóch wegetariańskich posiłków w tygodniu jest bardziej skuteczne w walce z globalnym ociepleniem niż jazda Priusem.

Przejście na żywność pochodzenia roślinnego nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wypróbuj jedną z tych 5 zmian w sposobie myślenia, a zanim się obejrzysz, być może zaprzyjaźnisz się z roślinami.

  1. Jest miejsce na szarą strefę. Wytyczne dietetyczne z 2010 r. definiują dietę roślinną jako dietę, która "kładzie nacisk na pokarmy roślinne". Ograniczając spożycie zwierząt i dodając do diety więcej pokarmów roślinnych, już jesteś na dobrej drodze.
  2. Zapomnij o starych stereotypach. Wegetariański" styl życia przeszedł długą drogę od czasów, gdy stereotypem było chrupanie kiełków lucerny i granoli. Obecnie dostępna jest ogromna różnorodność pokarmów roślinnych - znacznie większa niż w przypadku mięsa, kurczaka i ryb.
  3. Pomyśl "tak". Wybierzcie się na wycieczkę do działu produktów na targu rolnym i nacieszcie oczy tęczą pokarmów roślinnych. Pomyśl o wszystkich pokarmach, którymi możesz się cieszyć, a nie o tych, których nie możesz.
  4. Rośliny jako źródło białka. Powszechnie panuje błędne przekonanie, że trudno jest uzyskać wystarczającą ilość białka z pokarmów roślinnych. Obecnie wiemy, że bardzo łatwo jest uzyskać odpowiednie spożycie białka i wszystkich aminokwasów ze źródeł roślinnych. Najlepszymi źródłami białka są rośliny strączkowe, soja, orzechy i nasiona, ale również pełne ziarna i warzywa!
  5. Zmień talerz. Planując posiłek, zacznij od warzyw lub składników pełnoziarnistych. Mięso nie musi być "środkiem talerza". Możesz nawet spróbować użyć pojedynczej porcji mięsa lub kurczaka i wykorzystać ją do urozmaicenia całego rodzinnego posiłku typu stir-fry, zapiekanki lub gulaszu.

Redakcja "2000kcal"