Najnowsze wiadomości

26 listopada 2022 14:18

7 Pokarmów, które wspierają zdrowie tarczycy



Twoja tarczyca jest niesamowicie ważna dla Twojego codziennego zdrowia - czy wiesz, że te pokarmy mogą wspierać zdrowie tarczycy?

Po pierwsze, podzielmy się podstawami, dlaczego tarczyca jest ważna, co robi i jakie czynniki mogą wpływać na to, jak dobrze pracuje. To nie jest tak, że te pokarmy są magiczne żywności dla zdrowia tarczycy, ale ich profil odżywczy i składniki odżywcze, które dostarczają organizmowi jest to, co najważniejsze i utrzymać tarczyca funkcjonuje normalnie. Prawdopodobnie już jesz dużo z nich, oto 7 pokarmów, które wspierają zdrowie tarczycy.

Zdrowie tarczycy

Tarczyca jest w zasadzie cichym koniem roboczym twojego ciała - uwalnia istotne hormony, które kontrolują twoje główne funkcje organizmu. Obejmuje to trawienie, metabolizm, bicie serca, temperaturę i sposób wykorzystania energii. Kiedy nie działa prawidłowo, możesz w niewyjaśniony sposób przybrać na wadze, odczuwać zmęczenie, niepokój i wiele innych. (1)

Według National Women's Health Information Center, około 20 milionów ludzi cierpi na zaburzenia tarczycy w Stanach Zjednoczonych. Możesz powiedzieć, że coś jest "nie tak" z Twoją tarczycą, kiedy doświadczasz takich problemów jak przyrost masy ciała, depresja, niepokój i nie jesteś pewna dlaczego. Ponieważ tarczyca kontroluje "termostat" Twojego ciała, ma bezpośredni wpływ na apetyt i energię, które odgrywają ważną rolę w tym, jak się czujesz każdego dnia.

Zaburzenia tarczycy

Zaburzenia tarczycy mogą być trudne do zdiagnozowania przez lekarza, a czasami ludzie mają zero objawów lub oznak, że ich tarczyca funkcjonuje nieprawidłowo. Od Hashimoto (autoimmunologiczny stan tarczycy) do nadczynności tarczycy - kiedy coś się dzieje z tym gruczołem w kształcie motyla u podstawy szyi, ktoś może doświadczyć tych zaburzeń tarczycy i wspólnych objawów. Ogólnie rzecz biorąc, oto kilka rzeczy, aby dowiedzieć się o zaburzeniach tarczycy:

Niedoczynność tarczycy - niedoczynna tarczyca, która nie produkuje wystarczającej ilości hormonów (2)

  • Niewytłumaczalny przyrost wagi
  • Problemy z trawieniem, takie jak wzdęcia, zaparcia i gazy
  • Uczucie zimna przez cały czas
  • Niepokój i niewyjaśniony nastrój
  • Potencjalna mgła mózgowa i osłabiona pamięć
  • Uczucie senności, brak motywacji i częste uczucie zmęczenia

Nadczynność tarczycy - nadczynność tarczycy, która produkuje zbyt wiele hormonów (3)

  • Niewyjaśniona utrata wagi
  • Biegunka
  • Doświadczanie bezsenności
  • Bóle w klatce piersiowej
  • Uczucie niepokoju i przyspieszone bicie serca
  • Pocenie się w dużym stopniu

Wole - gdy gruczoł jest nienormalnie duży (4)

  • Może być bardzo duży, ale zanim to nastąpi, można go kontrolować.
  • Może powodować trudności w oddychaniu i przełykaniu

Guzki tarczycy - gdy w gruczole znajduje się mały guzek (5)

  • Zazwyczaj nie są zauważalne.
  • Niektóre guzki mogą jednak produkować zbyt dużo hormonu tarczycy i mogą powodować nadczynność tarczycy
  • Guzki, które stają się zbyt duże mogą powodować trudności w oddychaniu lub połykaniu

Rak tarczycy - komórki nowotworowe znajdują się w gruczole (6)

  • Większość guzków tarczycy nie jest nowotworowa, ale wszystkie powinny być sprawdzone przez lekarza, aby to wykluczyć

Zapalenie tarczycy typu Hashimoto - stan zapalny, który spowodował zmniejszenie funkcji tarczycy (7)

  • Zmęczenie
  • Uczucie zimna
  • Depresyjny nastrój
  • Doświadczanie suchej skóry
  • Opuchnięte oczy
  • Uczucie zaparcia
  • Niewyjaśniony przyrost wagi
  • Spowolnione tętno
  • Ból stawów i mięśni oraz zmęczenie.

Jakie czynniki wpływają na zdrowie tarczycy?

Na tarczycę wpływa wiele czynników - od genetyki po styl życia, stres, toksyny środowiskowe i dietę.

Dieta, w której brakuje jodu, selenu i cynku, stwarza ryzyko wystąpienia problemów z tarczycą. Dodatkowo, słabe zdrowie jelit odgrywa rolę w powodowaniu nierównowagi, też.

Na szczęście, możesz kontrolować swoją dietę, a to oznacza napełnianie się pokarmami, które wspierają silne zdrowie tarczycy. Poniżej dzielę się 7 łatwymi dodatkami, które możesz łatwo włączyć do swojej diety już dziś. Jak w przypadku wszystkich wyzwań zdrowotnych, każda osoba ma unikalny makijaż i każdy będzie się różnić z konkretnych żywności i stylu życia, który jest najlepszy dla nich i ich celów zdrowotnych.

PIN IT

7 Pokarmów, które wspierają zdrowie tarczycy

1. Wodorosty

Wodorosty są tutaj gwiazdą rocka - tylko jeden suszony arkusz zawiera znacznie powyżej dziennej zalecanej wartości jodu, ważnego składnika odżywczego, który tarczyca zamienia w hormony tarczycy. (8)

2. Orzechy brazylijskie

Garść lub dwie orzechów brazylijskich - około 6-7 orzechów - może zawierać więcej niż twoja dzienna zalecana wartość selenu. Badania wykazały, że selen pobudza produkcję aktywnych hormonów tarczycy. (10) Orzechy brazylijskie dostarczają również cynku, innego ważnego składnika odżywczego dla tarczycy - jego niedobór może spowodować niedoczynność tarczycy. (11)

PIN IT

3. Jagody

Żywność, która jest wysoka w przeciwutleniacze są niesamowite dla twojej tarczycy, zbyt. Jedno z badań sugeruje, że osoby z niedoczynnością tarczycy mają wyższy poziom wolnych rodników. (12) Oto spojrzenie na przepisy NS, które zawierają jagody.

4. Jajka

Jedno jajko zawiera około 20% dziennej zalecanej wartości selenu i 15% dziennej zalecanej wartości jodu. Sprawdź kilka przepisów NS, które mają jajka.

PIN IT

5. Czosnek

Czosnek jest przyjazny dla tarczycy, ponieważ wspiera metabolizm cukru we krwi i może zwalczać stany zapalne. Mogą zrównoważyć żywności, które są bogate w tłuszcze i węglowodany, zbyt. Przeczytaj więcej o czosnku w Indeksie Żywności.

PIN IT

6. Oliwa z oliwek

Zdrowe tłuszcze, takie jak te znajdujące się w oliwie z oliwek, mogą pomóc zmaksymalizować metabolizm i regulować wagę - wszystko to wiąże się ze szczęśliwą tarczycą. Oliwa z oliwek jest również bogata w przeciwutleniające polifenole, które zostały przebadane pod kątem ich właściwości antyrakowych. (13)

7. Soczewica

Soczewica jest świetnym źródłem białka pochodzenia roślinnego, ale również dostarcza organizmowi żelaza. Badania wykazały, że niedobór żelaza został powiązany ze słabą funkcją tarczycy. (14) Oto przepisy NS, które wykorzystują ten składnik.

Usłyszmy to

Jak zwykle, zawsze rozmawiaj ze swoim lekarzem o tych rzeczach, a nie samodiagnozuj się tylko na podstawie prostej listy objawów - to jest właściwie piękna rzecz o ciele, jest złożone! Mam nadzieję, że znalazłeś ten artykuł o wszystkich rzeczach tarczycy i żywności, które wspierają zdrowie tarczycy ciekawe i pomocne. Jakie masz dodatkowe pytania? Zostaw komentarz poniżej - lub powiedz cześć na Instagramie @nutritionstripped i #nutritionstripped.

Referencje

  1. Niedoczynna tarczyca: Przegląd. PubMed Health. (2017, sierpień 10).
  2. Niedoczynność tarczycy - National Library of Medicine - PubMed Health. (n.d.).
  3. Nadczynność tarczycy - National Library of Medicine. PubMed Health. (n.d.).
  4. PubMed Health. Wole - National Library of Medicine. (n.d.).
  5. Bomeli, S. R., LeBeau, S. O., & Ferris, R. L. (2010, kwiecień). Ocena guzka tarczycy.
  6. PubMed Health. Thyroid Cancer - National Library of Medicine. (n.d.).
  7. PubMed Health. Suplementacja selenem w przypadku zapalenia tarczycy typu Hashimoto. (2013, June 06).
  8. Zimmermann, M. B., & Boelaert, K. (2015, kwiecień). Niedobór jodu a zaburzenia pracy tarczycy.
  9. Hormone Health Network. Thyroid Disorders. (n.d.).
  10. Rayman, M. P. (2000, 15 lipca). Znaczenie selenu dla zdrowia człowieka.
  11. Betsy, A., Binitha, M., & Sarita, S. (2013). Zinc Deficiency Associated with Hypothyroidism: An Overlooked Cause of Severe Alopecia.
  12. Erdamar, H., Demirci, H., Yaman, H., Erbil, M. K., Yakar, T., Sancak, B., . . . Yetkin, I. (b.d.). Wpływ niedoczynności i nadczynności tarczycy oraz ich leczenia na parametry stresu oksydacyjnego i status antyoksydacyjny.
  13. Rigacci, S., & Stefani, M. (2016, June). Nutraceutical Properties of Olive Oil Polyphenols. An Itinerary from Cultured Cells through Animal Models to Humans.
  14. Eftekhari, M. H., Keshavarz, S. A., Jalali, M., Elguero, E., Eshraghian, M. R., & Simondon, K. B. (n.d.). The relationship between iron status and thyroid hormone concentration in iron-deficient adolescent Iranian girls.

Redakcja "2000kcal"