Najnowsze wiadomości

26 listopada 2022 14:31

Warzywa na ciepło



"Jedz tęczę". Słyszeliście, jak specjaliści od żywienia powtarzają to w kółko, doradzając społeczeństwu dokonywanie zdrowych wyborów produktów. To, na co kładą nacisk, to różnorodność - najlepiej jest spożywać produkty w różnych kolorach, aby zmaksymalizować spożycie składników odżywczych. Jednak naukowcy zaczynają odkrywać, że białe warzywa są często pomijane, a kolor może nie być jedynym wskaźnikiem jakości odżywczej. Chociaż MyPlate Departamentu Rolnictwa USA wyróżnia dwie podkategorie warzyw ze względu na kolor - zielone i czerwone/pomarańczowe - nie wyróżnia się białych warzyw, mimo że one również odgrywają ważną rolę w tęczy fitochemicznej.

Białe warzywa mają również korzyści zdrowotne. W czerwcu 2012 r. grupa naukowców spotkała się na Uniwersytecie Purdue, aby omówić powszechne nieporozumienia i nieprawdziwe informacje dotyczące białych warzyw. Naukowcy doszli do wniosku, że zwiększenie spożycia białych warzyw, takich jak kalafior, kalarepa, cebula, białe grzyby i białe ziemniaki, może znacząco zwiększyć spożycie kluczowych składników odżywczych, których brakuje w amerykańskiej diecie, takich jak potas, magnez i błonnik. Co więcej, spożywanie białych warzyw wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, od zmniejszenia stanu zapalnego i poziomu "złego" cholesterolu po promowanie zdrowia serca i ochronę przed rakiem.

Zwłaszcza ziemniaki. Wiele błędnych wysiłków zmierzających do ograniczenia spożycia "białej żywności" - takiej jak białe pieczywo i biały cukier - w ostatnich latach nadało ziemniakom złą sławę. Jednak ziemniaki nie powinny być zaliczane do kategorii żywności o niskiej zawartości składników odżywczych. Ziemniaki, najpopularniejsze amerykańskie warzywo, stanowią ważne źródło spożycia warzyw w całości. Po podgrzaniu i schłodzeniu, na przykład w sałatce ziemniaczanej, stanowią dobre źródło skrobi opornej - formy błonnika, która może pomóc w kontroli wagi i poziomu cukru we krwi. Według badań opublikowanych w maju 2013 r. skromny ziemniak (wraz z fasolą) dostarcza najwięcej wartości odżywczych, jeśli chodzi o zawartość potasu i błonnika, w porównaniu z warzywami ciemnozielonymi i głęboko żółtymi. Ziemniaki zawierają jednak umiarkowaną ilość węglowodanów (1 mały pieczony ziemniak ma 29 gramów, czyli tyle samo, co połówka średniego bajgla), dlatego powinny być spożywane z umiarem.

Białe warzywa na ciepło

Dodaj kilka z tych białych warzyw do swojego repertuaru i czerp korzyści z wielu składników odżywczych i fitochemicznych.

*Badania nad korzyściami zdrowotnymi oparte są na badaniach wstępnych; mogą być potrzebne dodatkowe badania, aby lepiej zrozumieć rolę, jaką te warzywa odgrywają w zdrowiu człowieka.

Ten artykuł został napisany przez McKenzie Hall dla wydania Environmental Nutrition z września 2013 r.

Zdjęcie: Pikantna sałatka z kalafiora i kolendry, Sharon Palmer, MSFS, RDN

Redakcja "2000kcal"