Najnowsze wiadomości

30 kwietnia 2024 12:04

Przewodnik po ukrytych cukrach



Cały cukier nie jest zły.

Po pierwsze, muszę ogromnie PODZIĘKOWAĆ wszystkim za niesamowite opinie na temat kanału Nutrition Stripped na YouTube z filmami kulinarnymi i za osiągnięcie 100 000 obserwujących na Instagramie! W związku z tym niesamowitym osiągnięciem, organizuję ogromny giveaway, tylko na Instagramie, więc koniecznie sprawdź post i postępuj zgodnie ze wskazówkami, aby wygrać! Poważnie, jesteście tacy wspaniali, jestem niesamowicie wdzięczna, że poświęcacie czas na czytanie tego mojego małego bloga. Na początku tego tygodnia wygłosiłem przemówienie na prywatnym wydarzeniu na temat Nutrition Stripped i stylu życia opartego na pełnym pożywieniu oraz mojej filozofii dotyczącej żywności - było to fantastyczne wydarzenie i mieliśmy kilka wspaniałych osób w tłumie, które zadawały niesamowite pytania.

Wiele z tych pytań dotyczyło spożycia węglowodanów, glutenu, jak czytać etykiety żywności, co robić podczas zakupów i oczywiście gorącego tematu cukru. Ukryte cukry i sztuczne słodziki to jedne z wielu pytań, które otrzymuję od klientów i czytelników takich jak Ty. Co zrobić z "naturalnymi" pełnowartościowymi źródłami cukru w stylu życia opartym na pełnowartościowej żywności, czy nadal można je regularnie spożywać? Przygotowałem listę tych "ukrytych cukrów", czyli wymyślnych nazw cukru, na które należy zwracać uwagę przy zakupie przetworzonej żywności. Istnieje również możliwość pobrania bezpłatnego wydruku tego przewodnika, dzięki czemu można go zabrać ze sobą do sklepu spożywczego, powiesić na lodówce lub podzielić się nim z przyjacielem. Mam nadzieję, że okaże się przydatny!

Kiedy myślimy o cukrze lub węglowodanach w naszej diecie, musimy myśleć o ogólnym spożyciu w ciągu dnia, tygodnia i ogólnych źródłach - wiesz, duży obraz rzeczy! Cukier jest jednym z najbardziej "znienawidzonych" składników diety, nie bez powodu, a niektórzy po prostu dramatyzują. Zbyt duża ilość cukru w diecie może prowadzić do: upośledzenia funkcji glukozy i insuliny, co może prowadzić do cukrzycy, jeśli styl życia i wysokie spożycie cukru pozostaną niezmienione, dysfunkcji wątroby, może być wysoce "uzależniający" od dużych ilości dopaminy uwalnianej podczas jedzenia (dopamina to hormon "dobrego samopoczucia"), może przyczyniać się do otyłości lub ogólnego przyrostu masy ciała (istnieje wiele czynników, które prowadzą do przyrostu masy ciała, spożywanie nadmiaru cukru jest tylko jednym z nich), a także zwiększa poziom cholesterolu i trójglicerydów (a nie tłuszczów nasyconych, jak kiedyś sądzono), a także możliwy związek z chorobami serca (tutaj i tutaj).

Z drugiej strony cukier może być również wykorzystywany strategicznie, zwłaszcza jeśli chodzi o świat sportowców, sportowców rekreacyjnych (uważam się za osobę z tej kategorii), a nawet w programach utraty tłuszczu - wszystko zależy od czasu, kombinacji i częstotliwości. Mam wielu klientów korzystających z programów utraty tkanki tłuszczowej, które pozwalają i zachęcają do stosowania cukrów prostych i pokarmów o wyższej zawartości węglowodanów, ale wszystko to odbywa się za pomocą strategii i praktyki.

Kilka rzeczy, które należy sobie zadać przy podejmowaniu decyzji o zakupie lub spożyciu żywności zawierającej cukier, to: jak bogata w składniki odżywcze jest ta ogólna żywność? Na przykład, czy jest to przepis na pełnowartościowe brownie z syropem klonowym do słodzenia, czy są to kupione w sklepie brownie z potrójną ilością rafinowanych cukrów? Jakość i ilość użytego cukru ma znaczenie. Najprawdopodobniej ten przepis na pełnowartościową żywność będzie również zawierał zdrowe tłuszcze, błonnik i białko, z których wszystkie doskonale nadają się do łączenia z węglowodanami, aby utrzymać poziom cukru we krwi na dość stabilnym poziomie. Z punktu widzenia gęstości odżywczej, cukier znajduje się na samym dole łańcucha. Rzadko kiedy cukier zawiera składniki odżywcze. Mówię rzadko, ponieważ istnieje garstka substancji słodzących, które zawierają niewielkie ilości składników odżywczych, takich jak miód i melasa.

Jaki rodzaj cukru jest ukryty w Twoim jedzeniu? Poznaj cukier!

Tweet

Umieściłem gwiazdkę* przy niektórych z moich ulubionych naturalnych cukrów spożywczych, których używam do gotowania, pieczenia lub codziennego użytku.

CUKIER

Każda z poniższych nazw poprzedzających słowo "cukier" lub "syrop" jest cukrem!

  • brązowy
  • trzcinowy
  • surowy
  • buraczany
  • cukiernicy
  • syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy
  • słód
  • rafinerie
  • ryż

CUKIER, NAZWY TECHNICZNE

Większość cukrów zawiera końcówkę -ose lub -ide

  • dekstroza
  • fruktoza
  • laktoza
  • maltoza
  • galaktoza
  • sacharoza
  • ryboza
  • sacharoza
  • glukoza
  • monosacharyd
  • disacharyd
  • polisacharyd

"NATURALNE" CUKRY

Są to preferowane cukry stosowane w pełnowartościowych wypiekach i deserach, ale nadal powinny być ograniczane.

  • agawa (ograniczyć całkowicie, agawa składa się głównie z fruktozy)
  • nektar kokosowy*
  • cukier kokosowy*
  • cukier daktylowy
  • cukier klonowy*
  • syrop klonowy*
  • miód*
  • sok owocowy
  • owocowy*
  • sok z trzciny cukrowej
  • melasa*
  • słód ryżowy
  • syrop sorgo
  • melasa

ALKOHOLE CUKROWE

  • erytrytol
  • glikol
  • gliceryna
  • iditol
  • izomalt
  • lakitol
  • maltitol
  • mannitol
  • rybotol
  • sorbitol
  • ksylitol

SZTUCZNE SŁODZIKI

  • Aspartam
  • Acesulfam-L
  • Nutra-sweet
  • Equal
  • Sacharyna
  • Splenda
  • Stewia* (może być produkowana z wypełniaczami i innymi sztucznymi słodzikami, w surowej postaci nie jest sztuczna - kliknij tutaj, aby zrobić własną!)
  • Sukraloza
  • Sweetleaf
  • Sweet-n-low
  • Truvia

Wydrukuj ten przewodnik po ukrytych cukrach w pliku PDF do pobrania za darmo! Kliknij Przewodnik po ukrytych cukrach Mam nadzieję, że ten przewodnik do wydrukowania był pomocny w rozszyfrowaniu etykiety składnika podczas następnych zakupów spożywczych.

Redakcja "2000kcal"