Najnowsze wiadomości

10 września 2024 15:51

Jak kupować zrównoważone owoce morza



Jeśli szukasz ostatecznego przewodnika po zakupach owoców morza, trafiłeś we właściwe miejsce!

Co stanowi o jakości owoców morza? Czy należy uważać na zanieczyszczenia znajdujące się w rybach? To tylko kilka przykładów z wielu pytań, które słyszymy od klientów na temat zakupów owoców morza.

Jeśli czujesz, że to jest dla Ciebie, to włączenie ryb do swojej cotygodniowej listy zakupów może być świetnym sposobem na uzyskanie zarówno białka, jak i zdrowego tłuszczu w diecie. Trudność pojawia się wraz ze wszystkimi zmiennymi i czynnikami, które musisz wziąć pod uwagę - od jakości ryb do zrównoważonego rozwoju i możliwych zanieczyszczeń, konsumenci są często zdezorientowani i zastraszeni przez ladę rybną.

Tutaj omówimy wszystkie tajniki zakupów owoców morza, w tym czego szukać, kiedy kupować i skąd wiedzieć, że dokonujesz właściwego wyboru. Zapisz ten artykuł w zakładkach i wykorzystaj go jako swój przewodnik po zakupach owoców morza!

Terminologia dotycząca owoców morza

Postanowiłeś zdobyć się na odrobinę przygody i zrobić domowe sushi. Teraz wystarczy, że pójdziesz do kasy z owocami morza w lokalnym sklepie spożywczym i poprosisz o funt tuńczyka, prawda? Nie do końca.

Kiedy zbliżasz się do lady z owocami morza, zaczniesz widzieć terminy, które oznaczają, jak ryba została wyhodowana, złowiona lub przechowywana. Przed zamówieniem i zakupem owoców morza, jest kilka terminów, które powinieneś znać:

Akwakultura

Zasadniczo hodowla ryb, jest to hodowla zwierząt wodnych i innych organizmów. Może to mieć miejsce w oceanie, rzekach, stawach lub jeziorach.

Hodowane na farmach

Jest to rodzaj akwakultury, w której owoce morza są hodowane w zagrodach lub zbiornikach. Pióra mogą być umieszczone w jeziorach, rzekach lub oceanie. W przypadku hodowli, ryby nie mogą wchodzić w interakcje z dzikimi gatunkami.

Wcześniej mrożone lub odświeżane

Zanim ryby trafią na ladę z owocami morza, mogą być zamrożone nawet dwa razy. Często pierwsze z nich odbywa się na morzu, ale ryby mogą być również zamrożone po dotarciu do brzegu. Dwukrotnie zamrożone ryby są zazwyczaj najpierw zamrażane na morzu, rozmrażane, przerabiane na steki, a następnie jeszcze raz zamrażane na sprzedaż. Jeśli ryba jest najpierw zamrożona, a następnie rozmrożona w celu sprzedaży jako świeża, to właśnie wtedy zobaczysz etykietę "previously frozen" lub czasami "refreshed".

Klasa sushi lub klasa sashimi-

Wbrew powszechnemu przekonaniu, ani sushi-grade ani sashimi-grade nie mają większego znaczenia w dziale etykietowania. Terminy te nie są regulowane przez FDA, został zasadniczo opracowany jako narzędzie marketingowe więcej niż cokolwiek innego.

W rzeczywistości, jeśli ryba jest oznaczony jako sushi lub sashimi-grade, są szanse, że jest to bezpieczne do spożycia na surowo. W najlepszym interesie sprzedawcy leży, aby jego klienci byli zdrowi.

Z tego względu, aby upewnić się, że ryba została odpowiednio potraktowana do spożycia na surowo, upewnij się, że została zamrożona w bardzo niskiej temperaturze, aby zabić wszelkie potencjalne pasożyty.

Chcesz również upewnić się, że ryba jest świeża, sprzedawca powinien otrzymywać regularne dostawy świeżych ryb. Jest to nieco łatwiejsze do osiągnięcia w stanach przybrzeżnych, ale jeśli mieszkasz w głębi kraju i znaleźć wielki rynek rybny (najprawdopodobniej jeden, gdzie sklep lokalnych szefów kuchni), można znaleźć kilka dobrych opcji.

Wild-Caught

Owoce morza są złowione przez rybaka z jego naturalnego środowiska. Te ryby nie są trzymane w kontrolowanym środowisku i dlatego zachowują naturalny cykl życia i dietę morską.

Mrożone owoce morza

Właściwy przewodnik po zakupach owoców morza musi zawierać nawę z mrożonkami. Przez wiele lat, mrożone owoce morza były często uważane za tabu. Dziś mrożone owoce morza są postrzegane jako realna opcja dla owoców morza, i nie bez powodu.

Jeśli jest to zrobione prawidłowo, po zamrożeniu ryby zasadniczo zatrzymuje proces starzenia. Jeśli ryba jest świeża, gdy jest zamrożona, będzie świeża, gdy ją rozmrozisz. Mrożone ryby mogą być tańsze i trwać dłużej też, co może przyczynić się do zmniejszenia ilości odpadów.

Mając to na uwadze, istnieje kilka wymagań, które chcesz użyć jako przewodnik podczas zakupów dla mrożonych owoców morza. Przede wszystkim chcesz się upewnić, że nie ma żadnych zbędnych dodatków na liście składników, po prostu chcesz rybę jak jest. Chcesz również upewnić się, że opakowanie jest w pełni nienaruszone, bez żadnych łez, i sprawdzić, czy wewnątrz nie ma kryształów lub lodu. To oznaczałoby oparzenie zamrażarki, czego zdecydowanie nie chcesz.

Dodatkowo, Narodowy Instytut Rybołówstwa ma świetny przewodnik po okresie przydatności do spożycia konkretnych owoców morza, do którego możesz się odnieść tutaj.

Podział owoców morza

Teraz, gdy mamy już lingo w dół, jakie są różne rodzaje owoców morza w naszym przewodniku zakupów i co musimy o nich wiedzieć?

Skorupiaki

Skorupiaki można podzielić na dwie kategorie: mięczaki i skorupiaki. Mięczaki obejmują przegrzebki, ostrygi, mięczaki i małże, natomiast skorupiaki to homar, krab i krewetka.

Skorupiaki są doskonałym źródłem chudego białka, a także mają w sobie odrobinę zdrowego tłuszczu. Większość zdrowego tłuszczu obecny jest w postaci kwasów tłuszczowych omega-3, które są potężne tłuszcze, które pomagają mózgu i serca zdrowia i działać jako środek przeciwzapalny, jak również. Skorupiaki są również znane z zawartości witaminy B12, cynku i magnezu.

Tak jak w przypadku wszystkiego innego, ważne jest, aby upewnić się, że skorupiaki zostały odpowiednio potraktowane i przygotowane. Należy spożywać i pozyskiwać skorupiaki z renomowanych źródeł, które cenią sobie kontrolę jakości. Departament Zdrowia Stanu Waszyngton posiada świetny przewodnik dotyczący bezpiecznego obchodzenia się ze skorupiakami w domu, z którym możesz się zapoznać.

Chude ryby

Dla naszych celów, chude ryby odnoszą się do tych o niższej zawartości tłuszczu. Ryby z tej kategorii to halibut, dorsz, okoń morski, plamiak, flądra, morszczuk i sola (1).

Te ryby są pakowane z chudego białka, są niskie w tłuszczach nasyconych i są dobrym źródłem wielu witamin z grupy B.

Ten przepis na Fish And Chips jest jednym z naszych ulubionych sposobów na jedzenie chudych ryb!

Halibut i okoń są najbardziej podatne na zanieczyszczenie rtęcią. Jeśli chodzi o ryby zawierające rtęć, ważne jest, aby ograniczyć spożycie do raz w tygodniu, aby uniknąć komplikacji. Specyfikę zanieczyszczenia rtęcią omówimy nieco dalej (2).

Ryby tłuste

W przeciwieństwie do chudych ryb, tłuste ryby mają znacznie wyższą zawartość tłuszczu. Ale nie daj się zwieść! Ten tłuszcz to dobry rodzaj, przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3.

Ryby, które pasują do tej kategorii to miecznik, łosoś, okoń pasiasty, flądra, makrela, pstrąg tęczowy, tuńczyk żółtopłetwy i sardynki (3).

Te opcje są świetnym źródłem zarówno białka, jak i tłuszczu. Podobnie jak w przypadku kategorii chudych ryb, istnieje kilka wariantów tłustych ryb, które zazwyczaj mają wyższą zawartość rtęci. Miecznik, okoń, makrela królewska i tuńczyk żółtopłetwy są znane z tego, że mają więcej obecnej rtęci. Z tego powodu, chcemy trzymać się jednej porcji na tydzień najwyżej (4).

PIN IT

Zanieczyszczenie rtęcią

Rtęć jest metalem ciężkim, którego ani ryby, ani ludzie nie są w stanie wydalić. Z tego powodu spożywanie jej przez dłuższy czas prowadzi do gromadzenia się jej w tkankach zarówno ryb, jak i ludzi.

Większe ryby są bardziej podatne na wyższą zawartość rtęci, ponieważ często żywią się mniejszymi rybami, które również zawierają rtęć. Jak można przypuszczać, kiedy jemy ryby w ten sam sposób, gromadzenie się rtęci w naszych tkankach również wzrasta.

Dlaczego więc obecność rtęci ma w ogóle znaczenie? Nagromadzenie rtęci w organizmie może prowadzić do komplikacji zdrowotnych, takich jak choroby serca i upośledzenie funkcji mózgu (5).

Czy oznacza to, że powinniśmy całkowicie unikać ryb zawierających rtęć? Nie do końca. Jeśli są spożywane z umiarem (najwyżej raz w tygodniu), będziesz w stanie czerpać korzyści odżywcze z chudych i tłustych ryb, nie doświadczając zatrucia rtęcią.

Owoce morza a ciąża

Warto zauważyć, że kobiety w ciąży muszą być nieco bardziej ostrożne podczas zakupów owoców morza. Jedzenie ryb w ciąży może przynieść wiele korzyści odżywczych, ale musisz być pewna, że dokonujesz najlepszych wyborów.

Wysoka rtęć zawierające ryby powinny być unikane ze względu na możliwe zaburzenia rozwoju płodu. FDA stworzyła wspaniałą grafikę dla kobiet w ciąży i matek, aby odnieść się do.

Wielkość porcji owoców morza

Jak dużo owoców morza powinniśmy jeść?

Jeśli owoce morza są częścią twojej diety, idealnie byłoby spożywać 2-3 porcje tłustych ryb tygodniowo, aby otrzymać odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Jeśli chodzi o chude ryby i skorupiaki, nie ma określonej ilości do spożycia, ale są to świetne opcje, które mogą być spożywane co tydzień jako źródła chudego białka i zdrowego tłuszczu. Pamiętaj, aby rozważyć również zawartość rtęci w niektórych rybach.

Co to jest oszustwo związane z owocami morza?

Teraz, gdy wiesz, że chuda ryba jest świetną opcją dla białka, decydujesz się na zamówienie halibuta następnym razem, gdy idziesz na posiłek - kiedy pojawia się na twoim stole, jest biały i płatkowy, dokładnie taki, jakiego oczekiwałeś. Ale jak sprawdzić, czy to naprawdę ten halibut, którego zamówiłeś?

Niestety, nie wiesz. W 2014 roku grupa ekologiczna Oceana przeprowadziła badanie dotyczące błędnego oznakowania owoców morza w całym kraju. Obecnie ponad 90% naszych dostaw owoców morza pochodzi z importu, jednak mniej niż 1% tych owoców jest kontrolowanych pod kątem oszustw.

Wyniki badania Oceany były dość alarmujące. Stwierdzono, że 1 na 3 próbki owoców morza była źle oznakowana w całym kraju. To konkretne badanie jest godne uwagi ze względu na jego niezwykle dużą skalę. Oceana zebrała ponad 1200 próbek w 21 stanach z 674 różnych punktów sprzedaży.

Co więc możemy zrobić w tej sprawie? Jako konsumenci, możemy najpierw sprawdzić cenę. Jeśli cena wydaje się być zbyt dobra, aby była prawdziwa, są szanse, że tak jest. Dodatkowo, możemy kupić rybę w całości. Gdy są one prezentowane w całości, znacznie trudniej jest przebrać jeden gatunek za inny (6).

Zrównoważony rozwój owoców morza

Podczas gdy owoce morza są źródłem białka, które możemy z przyjemnością jeść, chcemy mieć pewność, że nie wyrządzamy przy tym większych szkód.

Kiedy ryby są łowione szybciej niż mogą być naturalnie uzupełniane, skutkuje to czymś, co nazywa się przełowieniem. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa ocenia, że nadmierne przełowienie spowodowało, że jedna trzecia obecnych łowisk na świecie przekroczyła swoje granice biologiczne.

Gdy z oceanu usuwa się zbyt wiele ryb, degradacji ulegają całe ekosystemy. Może to również prowadzić do utraty innych ważnych gatunków, takich jak rafy koralowe i żółwie morskie (7).

Jak konsumować owoce morza w sposób zrównoważony

Jako konsumenci, korzystanie z odpowiednich zasobów i podejmowanie świadomych decyzji może pomóc zmniejszyć ilość przełowienia i pozwolić nam na zrównoważone spożywanie owoców morza.

Po pierwsze i najważniejsze, podczas zakupów owoców morza, chcemy kupować ryby ze zrównoważonych połowów. Zrównoważone połowy będą ukierunkowane na mniejsze gatunki, które występują w większych ilościach, ze względu na fakt, że mogą się one szybko rozmnażać. Seafood Selector Environmental Defense Fund jest świetnym źródłem informacji na ten temat.

Możesz również poszukać logo Marine Stewardship Counsel's Certified Sustainable Seafood, aby upewnić się, że zastosowano zrównoważone praktyki połowowe.

Monterey Bay Aquarium's Seafood Watch jest prawdopodobnie jednym z najbardziej popularnych i zaufanych przewodników, które pomagają nam określić, co jest "ok" do kupienia. Mają aplikację oprócz drukowanych przewodników kupującego na swojej stronie internetowej. To narzędzie powie Ci, gdzie iść, co wybrać i kiedy to zrobić.

Połącz się z nami!

Chciałbym usłyszeć o Twoich doświadczeniach z zakupami owoców morza - czy są jakieś szczególne rodzaje owoców morza, z którymi się zmagasz? Jakie są Twoje ulubione dania z owoców morza? Czy są jakieś inne zasoby owoców morza, których używasz jako przewodnika po zakupach?

Jestem pewien, że ktoś inny czytający ten artykuł chciałby usłyszeć o swoim doświadczeniu, jak również! Jak zawsze, możesz połączyć się z nami na Instagramie za pośrednictwem @nutritionstrippederica, @nutritionstripped, #nutritionstripped.

Redakcja "2000kcal"

Komentarze (0)